UCRAINA // Rusia acumulează trupe numeroase în Donbass și Crimeea, iar Zelenskiy nu poate lua legătura cu Putin

Te rugăm să distribui acest articol:

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy nu a reușit să ia legătura cu omologul său rus, Vladimir Putin pentru a discuta despre escaladarea conflictului din estul Ucrainei, în ciuda depunerii unei cereri în acest sens, a declarat luni purtătorul de cuvânt al lui Zelenskiy, informează Voxreport.md

Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de înrăutățirea situației din regiunea estică a Donbassului, unde trupele ucrainene s-au luptat cu forțele susținute de Rusia într-un conflict, în care Kievul a spus că au fost uciși 14 000 de oameni din anul 2014.

Iuliia Mendel, purtătorul de cuvânt al lui Zelenskiy, a declarat luni pentru Reuters că liderul ucrainean a încercat până acum și nu a reușit încă să vorbească cu Putin despre această chestiune.

Biroul președintelui, desigur, a adresat o cerere de a vorbi cu Vladimir Putin. Nu am primit încă un răspuns și sperăm foarte mult că acest fapt nu semnifică un refuz al dialogului”, a spus Mendel.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu a văzut o astfel de cerere „în ultimele zile” și nici nu știa că a fost făcută recent.

Când a fost întrebat dacă Putin are ceva de spus lui Zelenskiy, Peskov a declarat că speră ca ceea ce el a numit „înțelepciune politică” va prevala la Kiev atunci când este vorba de decalarea și evitarea unui potențial război.

Mendel a spus că Rusia a adunat peste 40 000 de soldați la granița de est a Ucrainei și peste 40 000 de soldați în Crimeea.

Aceste cifre sunt mai mari decât cele dezvăluite anterior de șeful forțelor armate ucrainene parlamentului în martie.

Ea a adăugat că Zelenskiy va pleca la Paris pentru discuții despre acumulările trupelor rusești și despre escaladarea conflictului din Donbass.

O întâlnire între Zelenskiy și președintele francez Emmanuel Macron este așteptată până la sfârșitul acestei săptămâni.

Ucraina se teme că Kremlinul creează o criză pentru a-i strânge pe ruși în jurul unui inamic străin înaintea alegerilor parlamentare din septembrie și pentru a distrage atenția de la iritanții interni, cum ar fi opoziținarul Alexei Navalny, a declarat șeful securității ucrainene pentru Reuters săptămâna trecută.

Vineri, Putin a acuzat Ucraina de „acțiuni provocatoare periculoase” în regiunea Donbass. Kremlinul spune că Rusia este liberă să deplaseze forțe în jurul propriului teritoriu, după cum consideră oportun în scopuri defensive.

Înfruntarea a stârnit îngrijorarea din partea susținătorilor occidentali ai Ucrainei. Washingtonul și alianța NATO au acuzat Rusia de o acumulare „provocatoare”.

Zelenskiy a vorbit despre necesitatea ca NATO să admită Ucraina, un pas în care Rusia, invocând propriile preocupări de securitate, se opune.

Pe de o parte, nu vă puteți panica, pe de altă parte, trebuie să înțelegeți că Rusia a demonstrat de mai multe ori că poate invada diferite țări„, a spus Mendel.

Te rugăm să distribui acest articol:

Site Footer

Share