”Guvernul Maia Sandu denotă incapacitate de a preveni protestele”, susține expertul Dionisie Cenușă

”Aruncând o privire peste protestul simbolic organizat de cei din sectorul HoReCa și protestul angajaților transportului rutier, observ câteva lucruri în comun, dar și ceva esențial diferit:

Trăsături comune:

1. Guvernul denotă incapacitate de a preveni protestele, fie că sunt simbolice sau serioase, de către sectorul economic al mediului non-guvernamental. Iar efectele constructive ale protestelor nu sunt valorificate deloc.

2. Ignorarea problemei duce la aprofundarea acesteia și niciodată la auto-absorbție și neutralizare. În mod sigur, HoReCa va ridica prețurile (cu restul efectelor în lanț), iar transportul rutier se va înrăutăți, atât la nivel de calitate a serviciilor și accesul propriu-zis la acesta. În niciunul din cazuri nu au fost dezvoltate planuri de acțiuni, necesare pentru a afecta la minim interesul consumatorilor, a menține sau îmbunătăți serviciile și a identifica un numitor comun cu prestatorii de servicii (private). Acest lucru implica consultări cu mediul de afaceri, angajamente cu caracter tranzitoriu ce va permite acomodarea consumatorilor și a agenților economic laolaltă.

Trăsătura distinctă:

Protestele anunțate de cei din sectorul transportului rutier au implicații electorale. Decizia Ministerului Economiei și Infrastructurii de a refuza orice majorări a tarifelor pentru cetățenii are un substrat politic prea evident. Orice partid de la guvernare este atent la “politica tarifara”, fiind conștient că votanții pot sancționa guvernanții în alegerile locale (20 octombrie curent). În aceasta situație, guvernanții s-au poziționat de partea votanților, și nu atât de partea consumatorilor de servicii.

Un comentariu de Dionisie Cenușă, expert asociat Expert-Grup.

Comentează