EDITORIAL // O altă schemă criminală? Șor vrea să răscumpere miliardul furat, iar Guvernul și cetățenii să-i plătească dobânzi lunare

Te rugăm să distribui acest articol:

Ilan Șor, deputatul dispărut din țară încă din vara anului 2019, a înaintat autorităților statului un demers prin care se oferă să răscumpere miliardul furat din sistemul bancar moldovenesc, iar în schimb să fie iertat de toate ”păcatele” penale. Propunerea a fost reiterată și în cadrul unei emisiuni TV, iar astăzi a fost publicat documentul semnat.

Potrivit lui Șor, foștii acționari se oferă să răscumpere miliardul furat, adică datoriile Guvernului față de Banca Națională a Moldovei, conform garanțiilor bancare din 2014, după care ei o să-și scoată acești bani din ”adevărații beneficiari”, chiar dacă toate rapoartele de până acum, inclusiv raportul Kroll, relevă că mai multe companii din grupul Șor ar fost implicate în jefuirea BEM, Unibank și Banca Socială.

Ce evită să spună Șor este faptul că preluarea datoriei Guvernului față de Banca Națională a Moldovei înseamnă și cesionarea tuturor drepturilor conform Legii miliardului, abrogată anterior, dar restabilită prin hotărârea Curții Constituționale din 18 martie curent. Prin urmare, dobânzile achitate de Guvern în conturile BNM vor trebui să fie virate în conturile lui Șor și partenerilor acestora.

Șor nu spune nici sursa pentru răscumpărarea datoriei Guvernului față de BNM, iar unele voci spun că ar fi tot din rulajele miliardului furat, respectiv din veniturile obținute în urma investirii timp de 7 ani de zile a banilor furați în 2014.

Potrivit unui raport al Procuraturii Generale, beneficiarii majori ai fraudei bancare pot fi calificați la moment în două grupuri: ”Grupul Gacikevici” şi ”Grupul Filat, Platon și Șor”.
”Grupul Filat, Platon și Şor” pentru perioada 2013-2014 a fraudat 6,5 miliarde lei, acesta include 12 persoane juridice și 21 persoane fizice, făptuitori ai infracțiunilor prevăzute de art. 190, art.196, art.238, art.335, art.243 și art.2391 din Codul penal, este indicat în raportul citat.

În mai 2020, Stoianoglo anunța că printre principalii beneficiari ai furtului miliardului este și fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Procuratura Generală dispune de probe care indică că anume Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți sub formă de credite de la BEM, prin intermediul Grupului Șor, acoperite în consecință din mijloacele financiare ale Băncii Naționale a Moldovei.

„De asemenea, banii primiți din creditele de la BEM erau utilizați de Plahotniuc în scopuri personale sau de către companiile afiliate acestuia pentru procurarea unui avion, achitarea curselor charter personale, dar și ale persoanelor din anturajul acestuia”, a spus Stoianoglo.
Este de menționat că ”Legea miliardului” impune cetățenii Republicii Moldova să plătească suplimentar la cele 13,58 de miliarde de lei, încă peste 11 miliarde de lei, suma ajungând la 25 de miliarde de lei.

Amintim că săptămâna trecută, la propunerea PSRM, ”Legea miliardului” a fost anulată în mod repetat, iar proiectul de lege se află pe masa președintelui Maia Sandu pentru promulgare.
Astfel, dacă Maia Sandu nu promulgă legea de anulare a ”legii miliardului”, iar Șor obține preluarea datoriei, Guvernul o să-i achite acestuia și ”acționarilor” dobânzile lunare conform legii menționate.

Autor: Corneliu Gandrabur

Te rugăm să distribui acest articol:

Site Footer

Share