Cel mai important codice de legi apărut în Țările Române în Evul Mediu, adjudecat cu 11 000 de euro

Te rugăm să distribui acest articol:

„Îndreptarea legii”, cel mai important codice de legi apărut în Țările Române în Evul Mediu, în anul 1652, a fost adjudecat la 11.000 de euro, marți seară, la licitația de artă sacră, inclusiv o selecție de carte veche, organizată online de casa Artmark, informează Agerpres.ro

Cunoscut și ca „Pravila cea Mare a Țării”, codicele cuprinde „toată judecata arhierească și împărătească”, destinată atât clerului cât și mirenilor, adică poporului. Scrierea a fost tradusă din limba greacă, la Târgoviște, în tipografia domnitorului Matei Basarab. Exemplarul, cu ex-libris Maria Cantacuzino, nu este cunoscut în literatura de specialitate, se află în stare bună de păstrare și are valoare patrimonială deosebită, potrivit Artmark.

Licitația a numărat aproximativ 200 de icoane rare și cărți vechi.

Prima variantă a Constituției americane, cea din perioada Confederației celor 13 state americane și urmând Declarației de Independență din 1776, care a reprezentat o premieră pentru piața românească de artă și obiecte de colecție, nu a fost adjudecată.

Între loturile adjudecate s-au numărat: uși împărătești „Buna Vestire” de școală brâncovenească (începutul secolului al XVIII-lea), la 6.000 de euro, o icoană pe lemn, cu riză din argint, „Sfântul Eustație și opt scene din viața sa”, școală grecească (a doua jumătate a secolului al XVIII-lea), la 6.000 de euro, o icoană pe glajă „Maica Domnului Îndurerată”, zugrav Sava Moga (1860), la 5.500 de euro.

Vezi și: Situația epidemiologică din Moldova: Peste 50% din instituțiile de învățământ activează cu prezența fizică a elevilor

Te rugăm să distribui acest articol:

Site Footer

Share