AFGANISTAN // În pofida eforturilor de pace, țara este în pericol de război devastator din cauza talibanilor

Te rugăm să distribui acest articol:

Cel puţin 12 reprezentanţi ai forţelor de securitate afgane au fost ucişi în cursul mai multor atacuri violente în noaptea de luni spre marţi, relatează DPA, citând oficiali afgani.

Cel puţin opt ofiţeri de poliţie au fost ucişi, iar alţi doi răniţi în urma unui atac al insurgenţilor împotriva unui punct de control din districtul Zebak în provincia Badakhshan (nordul ţării), a specificat un responsabil local.

În provincia Herat (vest), cel puţin doi membri ai forţelor de securitate au fost ucişi şi alţi 15 răniţi, după ce un atacator sinucigaş a intrat cu maşina plină cu explozibili în sediul poliţiei din districtul Ghoryan, conform unor oficiali afgani.

Într-un comunicat, guvernul provinciei Badakhshan menţionează că peste 10 civili, între care copii, figurează printre răniţi. Patru case de locuit au fost distruse şi multe altele au fost parţial avariate, conform aceluiaşi text.

La Kabul, un ofiţer al armatei şi şoferul său au fost ucişi de trăgători neidentificaţi, a declarat poliţia.

Talibanii au revendicat doar atacurile din provincia Badakhshan, în timp ce responsabili guvernamentali i-au acuzat pe insurgenţi de atacuri.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat săptămâna trecută retragerea trupelor americane din Afganistan până la 11 septembrie, dincolo de data de 1 mai convenită anterior de precedenta administraţie Trump cu talibanii.

În replică, talibanii au anunţat că nu vor participa la conferinţa de pace interafgană la înalt nivel din Turcia, prevăzută să aibă loc sâmbătă.

Potrivit unor surse, Pakistanul, Qatarul şi Turcia exercită presiuni asupra talibanilor pentru a-i determina să participe.

Experţii anticipează un război civil devastator dacă părţile beligerante nu ajung la un acord politic înainte de retragerea totală a forţelor internaţionale din Afganistan, notează DPA.

Vezi și: Autoritățile americane recomandă cetățenilor să evite zborurile peste anumite regiuni din Rusia și Ucraina

 

Te rugăm să distribui acest articol:

Site Footer

Share